Everest BC trekking – nem csak gyaloglás.

Különleges hegyi falvak váltakoznak sebesen rohanó hegyi folyókkal, lélekvesztőnek tűnő függőhidakkal. Óriási rododendron bokrok és a völgy fölé tornyosuló egyre magasabb hegyek uralják a látványt.

Aki a nepáli Everest alaptáborba igyekszik, azt a Kumbu-völgyben ezek a képek fogadják. A világ egyik legnépszerűbb trekking útvonaláról van szó, misztikus úti cél, de a helyszínen már minden valóságos arcát ölti fel.
Mi van a hegymászáson kívül? Miről szólnak a hétköznapok ezen a vidéken?

A legfontosabbak először is az ott lakó emberek:
A magyar köznyelvben a “serpa” szó elsősorban a terhet cipelő embert jelenti, de van, akinek egy túramárka jut az eszébe erről. A hegymászók azonban pontosan tudják, hogy ez egy saját nyelvvel, saját kultúrával rendelkező etnikus csoport. A sherpa Tibeti nyelven azt jelenti „keleti ember”. Ezek közül, a nem éppen óriás növésű emberek közül kerülnek ki a világ legjobb hegymászói is. Nepálban lehet velük találkozni, de egy-egy sherpa elvetődik az Alpok hegyei közé is. Mostanság egyikük a Raxon, a Weichtalhaus-ban főz teát és sürög-forog a konyhán. Mások még messzebbre is elvándoroltak Nepálból. A legnagyobb diaszpóra közösségük… Na hol vannak a legtöbben? Tessék, lehet tippelni! Persze, hogy New York-ban.
Míg Nepálban a népesség többsége a hindu vallás követője, addig a sherpák buddhisták. Nem véletlenek tehát az egymásra helyezett kövekből álló tornyocskák és a rengeteg imazászló az alaptáborokban, hágókon, trekkin ösvények mentén. Ezek a vallásukat gyakorló sherpák alkotásai.
A Kumbu-völgyben lakók kultúrájára bizony rányomja bélyegét a hegyi turizmus is. Sok minden megváltozott már mióta Hillary és Tenzing megmászták a Mount Everest csúcsát, de egy szokás még tartja magát erősen: ez a többnejűség – egy sherpa srácnak egyszerre több sherpa lány felesége is lehet.

Aztán itt van az ember legjobb barátja is:
A yak jelentése sem mindenkinek egyértelmű. Van, aki ezt véli a négy lábú jetinek és van, akinek csak egy harci repülő vagy egy bakancs ugrik be, pedig ez a hegymászók és a sherpák legfontosabb segítsége. Mindenki irigykedik rájuk, mert az ő vérük nagyságrendekkel több oxigént képes szállítani extrém magasságokban is. Ez bárkinek jól jönne egy csúcstámadáskor.
Azok a teherhordó állatok, melyeket a tavaszi expedíciók alakalmával lehet látni, nagyrészt a hím állomány tagjai. A lányok ugyanis pont ilyenkor mennek el szülni a kb. 9 hónapnyi vemhességet követően. Ugyanők adják a tejet is, igen komoly energiatartalommal. A yaktej legalább kétszer zsírosabb mint a mezei tehéné és az abból készült vaj már inkább sajt sűrűségű. Ez a tömény zsiradék az egyik legfontosabb állandó energiaforrás a hegyi népeknek Tibetben, Mongóliában, Nepálban és Kínában egyaránt. Legismertebb a yakvajas tea és a tsampa (az olvasztott vaj és pirított árpaliszt keveréke).

A hegymászás és trekkingezés mellett izgalmas dolog még az odajutás:
A Matuska Szilveszter Tenzing-Hillary Repülőtér méltán szerepel vezető helyen a világ legnehezebb leszállópályáinak listáján. A Himalája szeszélyes, változékony időjárása nem könnyíti meg a pilóták dolgát, de az sem, hogy mindössze 460 m hosszú és 20 m széles kifutópálya egyik végét egy szakadék jelenti, másik végét pedig egy sziklafal.

Milyen ez a vidék egy expedíciós hegymászó szemével…
Az őszi Everest Alaptábor trekking vezetője Horváth Tibi lesz. Most az ő beszámolójából idézünk egy kicsit a hangulatkeltés érdekében.
„Tengboche-ban vagyunk, egy nagyon szép felmenetelben volt részünk, az eddigi legszebben. Már Namche után nemsokkal felbukkant az egyik legszebb hegy, az Ama Dablam, nemsokkal később pedig a Lhotse-Everest masszívum. A Lhotse déli oldalát láthattuk, amelyik a(z egyik) legnehezebb feladatnak számít a nyolcezresek és minden féle mászások világában. Itt hunyt el Kukuczka is.
Lenyűgöző volt látni ezeket a legendás hegyeket/falakat…
A szobánk az Everestre és a Lhotsera néz, holnap reggel lesz fotózás. Korán egy szertartáson is részt veszünk, mivel Tengboche valójában egy kolostor és néhány ház körülötte. Itt volt az 53-as Everest mászás egyik központja is. Régen, nem haladtak el expedíciók a láma áldása nélkül.”

0 hozzászólás ↓

Még nem szóltak hozzá. Vállald be az első kommentet!

Hozzászólásra itt van mód: