Innentől Madagaszkár a trópusi sláger!

Tavaly összebarátkoztunk Eddyvel egy madagaszkári túravezetővel. Aminek az lett a következménye, hogy valami megmozdult az iKaland és Madagaszkár között. Idén már többen is ellátogattak ebbe a messzi és exotikus világba.
Ügyvéd, orvos, könyvelő, sofőr, üzletember… ahogy ők mondják “életreszóló élményekkel” tértek haza. Mariann és Miki fotóinak jóvoltából egy kicsit megízlelhetjük ezt mi is.

       

Madagaszkár elsősorban élővilágának különlegességéről ismert. Itt szinte minden endemikus és felsorolhatatlan a sok maki, krokodil, lepke, hüllő, madár melyek csak itt találhatóak meg. A növényvilág egyedi pompájáról nem is beszélve.
                  

Az Afrikai dél-keleti partvidéke mellett fekvő szigetet mintegy 13 millióan lakják. Az emberek törzsi berendezkedés szerint élik életüket és magukat malagasi-nak nevezik. “Női és férfi munkák” jól elkülöníthetőek egymástól. A gyermeknevelés és kiskereskedelem tipikusan női privilégium illetve a gyerekek feladata is lehet.

        

A vízpartok közelében élő törzsek férfiainak fő tevékenységei közé tartozik például a halászat, míg beljebb bizonyos vidékek a kézműves ipar mestereiről híresültek el. Az emberek 80% a mezőgazdaságból él, ahogy ez lenni szokott a gazdaságilag fejletlen országoknál. Cukornád, bors, szegfűszeg, vanília, kávé, dohány a fő kiviteli termékek.

       
A táj szépsége, az őserdő mélysége, az állat és növényfajok sokasága mellett természetesen magyar vonalon is kapcsolódunk Madagaszkárhoz. Nem csak a túrázóink szerettek bele ebbe az országba hanem bő 200 évvel korábban Benyovszky Móric sem tudott elmenni mellette szó nélkül. Francia megbízást teljesítve 1774-ben települést alapított a szigeten, majd két évvel később az őslakosok királyukká választották.

Köszönjük Mariannak és férjének Mikinek, hogy képeikkel hozzájárultak a blogbejegyzés létrejöttéhez!
“Nagy kedvencünk volt a vonatozás Finarantosa – Manakara között, mint az előttünk ott jártaknak is. Színes vásári forgatak minden állomáson – mi sokféle ételt ki is próbáltunk (jól vagyunk és bevásároltunk fűszerekből).” – ezt pedig a túrát értékelő beszámolójukban írták.

Idén még mindig ez a trópusi sláger és jövőre is az lesz az iKalandnál.

2 hozzászólás ↓

#1 Agota Sandorfy írta 11.17.11 napján, pontosan ekkor:

2003-ban jártam arra egyedül, hátizsákkal. Baobab fákra voltam kiváncsi, én is fotóztam a Morondava melletti leghíresebbeket. Helyi vezetőkkel eljutottam a Tsingy sziklákhoz, valami gyönyörűek! A mese-vonatból rengeteg banánt láttam! Hat hét alatt sem jutottam el mindenhová, lassú a tömeg-közlekedés. Élveztem az utazást a kamion-buszokon, az igen nehéz terepen. Nagyon szépek a nők hajfonatai…

#2 admin írta 11.29.11 napján, pontosan ekkor:

Köszi a mini élménybeszámolót, Ágota!

Hozzászólásra itt van mód: